speaker-photo

Димитър Попов

Председател на УС на АБТТА и член на УС на БААТ

Председател на УС на АБТТА и член на УС на БАТА.
Образование:
Пловдивската английска гимназия
СУ Климент Охридски - специалност География на туризма,
Външнотърговски отношения в института Нилс Брок, Копенхаген

Професионална кариера
Дългогодишен опит като екскурзовод, планински водач и ски учител
Основател и управител на датския туроператор Пенгуин Травъл  от 1989 г.
Управител на българската DMC Пенгуин Травъл с основна специализация ски- , приключенски туризъм и културен туризъм на Балканите и Източна Европа за малки групи.

Член на датския клуб на пътешествениците De Berejstes Klub с посетени към момента 126 страни

11:20 - 12:30

10.10 Post-COVID

4.2. Алтернативен и приключенски туризъм - бъдещето му принадлежи

Живеем в дисхармония с природата. Искаме много, искаме всичко във всеки миг на нашето подредено всекидневие, богато на избори. Така правим и нашите избори в бизнеса, движим се по допирателната. Говоренето за опазване на автентичните местни общности, на ценни местообитания и биотопи на емблематична видове, на силуета на един бряг, една долина или един град, това говорене сме го оставили за други. Ако обаче си направим труда да погленем назад, ще видим, че извор на вдъхновение за първите пътешественици и ерго туристи са били именно пеизажите, хората и техния бит и култура и паметници, отвъд познатото.  Непознатото, по-трудно достъпното. Коронавирусът ни напомни за цената, на всичко, което искаме да постигнем. Алтернативният и приключенски туризъм е едно връщане към изконното, към корените на вдъхновението, водило хората към пътешествия, към открития и към благоденствие, а днес и една възможност да погледнем по друг начин към бъдещето. За да върнем бизнеса си в играта трябва да се върнем към изворите, към това, което е тласкало хората да пътешестват, преди пътешествието да се е превърнало в акт на консумация. Трябва да си зададем въпроси. Решенията, не лесни, ще  изискват отговорност.

15:10 - 16:30

10.10 Post-COVID

4.5. Изходящ туризъм в "будна кома". Какво следва?

Ще започне ли процес на възстановяване след „будната кома“, в която изпадна изходящият туризъм. Кои са стъпките за това?
Повод или причина е Covid-19 отново да заговорим за Гаранционен фонд и удари ли часът му? Решен ли е въпросът с ликвидността на компаниите и гарантирани ли са ваучерите за пропуснатите пътувания? Това са само една малка част от важните въпроси, на които ще търси отговор модераторът на дискусията – доц. Румен Драганов, от участващите браншови организации.