speaker-photo

Гергана Николова

Regional Director, Europe & Central Asia Adventure Travel Trade Association

Три неща най-добре описват Гергана: страстно отдадена на устойчивия и приключенски туризъм, жадна за нови предизвикателства и с наистина балканско сърце. Гергана е родена в София в семейство, в което да бъдеш гражданин на света е основна ценност. Ползва и владее 5 езика освен българския. Гергана притежава магистърска степен по управление на дестинация за устойчив туризъм от Бизнес училището на университета Джордж Вашингтон. Професионалният й опит я е срещнал с различните сектори в туристическата индустрия, давайки ѝ една 360-градусова перспектива. Различни работни проекти са отвели Гергана в различни части на света: работила е в САЩ, Латинска Америка, Европа и Азия.

 

В глобалната Advanture Travel and Trade Association (www.adventuretravel.biz) Гергана влага цялата си енергия и опит в организацията на събития и проекти на организацията в Европа и Централна Азия, целящи цялостно промяна на бизнес модела в туризма. След участието в Програмата за лидери на Световния туристически форум в Люцерн (WTFL) през 2019г., Гергана беше поканена да се присъедини към Консултативния съвет на WTFL.

 

Гергана е любителка на природата, активна скиорка и търсач на приключения с повече адреналин. В момента тя живее в София със съпруга си Наско, двамата синове. Тя се радва да е близо до семейството и приятелите си, докато работи в туризма на глобално ниво.

11:20 - 12:30

10.10 Post-COVID

4.2. Алтернативен и приключенски туризъм - бъдещето му принадлежи

Живеем в дисхармония с природата. Искаме много, искаме всичко във всеки миг на нашето подредено всекидневие, богато на избори. Така правим и нашите избори в бизнеса, движим се по допирателната. Говоренето за опазване на автентичните местни общности, на ценни местообитания и биотопи на емблематична видове, на силуета на един бряг, една долина или един град, това говорене сме го оставили за други. Ако обаче си направим труда да погленем назад, ще видим, че извор на вдъхновение за първите пътешественици и ерго туристи са били именно пеизажите, хората и техния бит и култура и паметници, отвъд познатото.  Непознатото, по-трудно достъпното. Коронавирусът ни напомни за цената, на всичко, което искаме да постигнем. Алтернативният и приключенски туризъм е едно връщане към изконното, към корените на вдъхновението, водило хората към пътешествия, към открития и към благоденствие, а днес и една възможност да погледнем по друг начин към бъдещето. За да върнем бизнеса си в играта трябва да се върнем към изворите, към това, което е тласкало хората да пътешестват, преди пътешествието да се е превърнало в акт на консумация. Трябва да си зададем въпроси. Решенията, не лесни, ще  изискват отговорност.